Arkitekturen, konsten och porslinet på museet - 12 Oct 2017 | Vänersbo

Arkitekturen, konsten och porslinet på museet

Arkitekturen, konsten och porslinet på museet

Entertainment

Vänersborgs museum

Vänersborgs museum

Short description

Lunchvisning - Arkitekturen, konsten och porslinet på museet

Description

Lunchvisning - Arkitekturen, konsten och porslinet på museet

12 oktober kl. 12:15

Låt oss ta dig med på en visning på 20 minuter på Vänersborgs museum. Visningen är gratis och startar klockan 12.15.

Vänersborgs museum ritades av byggmästare August Krüger och byggdes år 1885 i nyrenässansstil. Byggnaden ger intrycket av att vara ett litet palats vilket var i enlighet med den tidens museisyn om museet som ett tempel vilket besökarna skulle känna vördnad inför. Museets inre måleri med de marmorerade väggarna och de fantastiska takmålningarna bidrar ytterligare till det monumentala intrycket.

Det sägs att konsten var det som museets grundare, Adolf Andersohn, värderade allra högst. Konsten stod här som ett uttryck för såväl folksjälen som människans förmåga och hennes hyllning till skaparen. Konsten som visas på Vänersborgs museum består delvis av depositioner från Nationalmuseet i Stockholm samt delar av Andersohns egna samling.

Adolf Andersohn hade en önskan om att museet främst skulle vara ett besöksmål för ”de mindre bemedlade i samhället”, att de här skulle få njuta allt det vackra de inte hade i sin vardag. Kanske hade han då främst den magnifika porslinssalen i åtanke. Här samsas fajanser, porslin, stengods, flintgods och glas i form av hundratals tallrikar, fat, bägare, urnor och figuriner från olika håll i världen. Här är det form och färg som skapar en balans i salen- en utställning där själen skulle lyftas och få njuta av världens prakt från 1800-talets sinnevärld.

Kommande lunchvisningar:
19/10 Föremål med historia - ur museets samlingar

Har du frågor om aktiviteten?

Kontakta museets pedagoger

Jennie Ardin 0700-82 40 58
jennie.m.ardin@vgregion.se
Sofia Edlund 0700-85 29 34
sofia.edlund@vgregion.se
vanersborgsmuseum@vgregion.se
Website

Nearby locations