Trollhättan Jazz & Blues 2022 - 21 Oct 2022 | Folkets Hus Kulturhuset

Trollhättan Jazz & Blues 2022

Trollhättan Jazz & Blues 2022

Music

Folkets Hus Kulturhuset

Folkets Hus Kulturhuset

Short description

Trollhättan Jazz & Blues 2022 Festival Trollhättan Jazz & Blues 2022 21 oktober, KL 17:00, Entré: 520 KR Årets Trollhättan Jazz & Blues är den femte upplagan sedan starten 2016. Vi presenterar Internationella artister, nya stjärnskott och välbekanta namn på tre scener under två dagar.

Description

Fredagspasset
Trollhättan Jazz & Blues 2022Festival
Trollhättan Jazz & Blues 2022
21 oktober, KL 17:00, Entré: 520 KR
Årets Trollhättan Jazz & Blues är den femte upplagan sedan starten 2016. Vi presenterar Internationella artister, nya stjärnskott och välbekanta namn på tre scener under två dagar.

PROGRAM FREDAG 21/10
Rigmor Gustafsson Kvartett

När arbetet med programsättningen till premiärfestivalen startade var det första namn som kom allas läppar Rigmor Gustafsson. Vem kan därför vara lämpligare att inleda den årets Trollhättan Jazz & Blues än just Rigmor Gustafsson.

Elles Bailey

Brittiska Elles Bailey har fått formidabla hyllningar på hemmaplan, Hon har vunnit UK Americana Awards såväl som UK Blues Awards och när man lyssnar på hennes musik känns det helt logiskt. Utgångspunkten ligger någonstans mellan Memphis och Nashville, med låtar hämtade från country och attityd och känsla från soul/blues. Kanske inte ett helt unikt koncept, men det som gör att Elles Bailey sticker ut från mängden är utan tvekan Rösten.

Mats & Morgan 40 år på scen

Morgan Ågren är en Grammy-prisbelönt trumslagare på båda sidor om Atlanten. 2010 fick Morgan titeln “bästa fusionstrummis” i Modern Drummers läsarundersökning. 1981 hittade han sin livslånga musikaliska partner, keyboardisten Mats Öberg och sedan dess har de kontinuerligt samarbetat. Mats Öberg fick nyligen fick en Grammis tillsammans med Lena Willemark och Jonas Knutsson. Trots sina framgångsrika individuella musikaliska karriärer har fundamentet för dessa två eminenta musiker alltid varit att spela tillsammans i Mats/Morgan Band och 2021 firade duon 40 år tillsammans.
”They played unbelievably, just unbelievably.” – Frank Zappa

Kurt Rosenwinkel Trio

Kurt Rosenwinkel är en av de mest inflytelserika jazzgitarristerna i sin generation. Från Philadelphia men baserad i Berlin har han hela världen som arbetsfält. Hans virtuosa spel har framgångsrikt berikat den moderna jazzgitarren med influenser från rock och hiphop, musiken sträcker sig långt bortom jazzen.

Dalarna hyllar Jimi!

Årets Jazz & Blues toppas på fredagen av en hyllning till en av vår tids mest inflytelserika musiker/låtskrivare. Jimi Hendrix skulle fyllt 80 år den 27 november i år. Clas Yngström, som under snart 45 år drivit sitt band Sky High, har dragit ihop ett riktigt guldgäng med bl.a. Pierre Swärd på Hammond B3 och fantastiska sångerskan Petra Kvännå.

PROGRAM LÖRDAG 22/10
Karolina Almgren
Karolina Almgren är en teknisk och lyrisk musiker samt en innovativ och fantasifull kompositör/arrangör. Vi har hört henne i en mängd olika sammanhang inte minst Sisters of Invention och Karolina Almgren Project, Nu kommer hon med ett relativt nystartat band bestående av Andreas Hourdakis, Britta Virves, Andreas Baw och Johannes Vaht.

Verneri Pohjola Quartet

Verneri Pohjola är ett av den finska jazzens riktigt stora namn. Om efternamnet känns bekant så, jo han är han son till den legendariske bassisten/kompositören Pekka Pohjola. För den svenska publiken var det många som fick sitt första möte med Verneri när han var trumpetsolist vid framförandet av E.S.T. Symphony.

Naoko Sakata, solopiano

Naoko Sakata beskriver sitt förhållningssätt till musiken så här: ”När jag sätter mig framför flygeln, så försvinner jag som person. Min kropp överför den musik som jag hör i mitt huvud. Där finns inga hinder för mitt skapande, och jag följer inga regler för hur musiken ska uttryckas. Det är på samma gång något naturligt och mycket andligt, heligt och vilt, något som existerar ett ögonblick i tiden, och endast då, innan det försvinner för alltid.”

Ulf Wakenius & Jan Lundgren Quartet, Tribute to Oscar and Duke

Ulf Wakenius var en ofta sedd gäst i Trollhättan på slutet av 1980-talet. Men nu var det längesedan han stod på en scen här. Världens alla jazzmetropoler kom i vägen. Då ofta med Oscar Petersons trio. Musik av Oscar och Duke Ellington står i centrum när han tillsammans med en av Sveriges ledande pianister och ett bandledare, Jan Lundgren, bjuder på ”Tribute to Oscar and Duke”.

Linnea Jonsson Group

Linnea Jonsson Group formar ett dynamiskt band med personliga röster från den nordiska jazzscenen. I maj 2022 släpptes det lovordade debutalbumet ”Fragments of Spring” ”Charmas av ett ödmjukt förstlingsverk som söker sig fram, paradoxalt nog med självklar tyngd.” – skrev Orkesterjournalen.

Violet Green

Violet Green hyllar rockens och bluesens stora divor!
De klassiska bluesdivornas motto var: Tell it like it is! De bröt tabun och protesterade med svärta och humor mot orättvisor och förtryck. De skapade ny musik och har inspirerat musiker i över hundra år. I föreställningen öppnar Violet Green en skattkista fylld med musik och anekdoter om kreativa kvinnors livsöden och inflytande.

Roffe Wikström

Festivalen avslutas med en riktigt kär gäst, Roffe Wikström. Med en 30-årig karriär omfattandes 27 album och över 3 500 konserter är Roffe Sveriges okrönte blueskung. Som ende icke engelsk sjungande artist finns han med i Virgins Blues Encyclopedia. Han vilar dock inte på några lagrar utan går ständigt vidare. Förvänta er ett grymt sväng!

Ytterligare någon akt tillkommer.

ARRANGÖR

Trollhättans Stad i samarbete med Trollhättans Jazzförening, Blue Chain Vänersborg och Folkets Hus Kulturhuset med stöd från Västra Götalandsregionen.
ÖPPETIDER OCH ARTISTER
Fredag 21/10 kl. 17:00-00:30

Rigmor Gustafsson

Elles Bailey

Mats & Morgan

Kurt Rosenwinkel

Claes Yngströms Sky High
 – 
Pierre Swärd
 och 
Petra Kvännå
Lördag 22/10 kl. 15:00-00:30

Karolina Almgren

Verneri Pohjola

Naoko Sakata

Ulf Wakenius
 & 
Jan Lundgren

Linnea Jonsson Group

Violet Green

Roffe Wikström

INFORMATION
Insläpp
17:00
Lokal
Apollon
Föreställning
17:00
Entré
500 kr
Serviceavgift
20 kr
Arrangör
Trollhättans Stad i samarbete med Trollhättans Jazzförening, Blue Chain Vänersborg och Folkets Hus Kulturhuset med stöd från Västra Götalandsregionen.
Längd
7 tim 30 min
Website

Nearby locations