Stora Teatern

Stora Teatern

Stora Teatern

Entertainment

Description

Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till världsmusik-konserter och filosofiska samtal. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.

Stora Teatern är en anrik byggnad. Huset invigdes redan 1859 under namnet Nya Theatern. Namnet Stora Teatern tillkom år 1880. Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidnings huvudredaktör, 

Sven Adolf Hedlund
, var den drivande kraften bakom teaterns tillblivelse.

Den vackra och rikt utsmyckade salongen med sina tre balkonger, takmålningar och stora ljuskrona är bevarad i originalskick, även om ljuset idag är elektriskt istället för gasdrivet. Under större delen av 1900-talet, fram till bygget av Göteborgsoperan, var Stora Teatern Göteborgs främsta opera- och musikalscen.

Stora Teatern med sina 6350 kvm är numera förklarat som 

byggnadsminne
. Under 2000-talet renoverades byggnaden invändigt för uppåt 60 miljoner kronor och därtill skapades även ett flertal konsert-, fest- och restauranglokaler.

I dag drivs den konstnärliga verksamheten på Stora Teatern i regi av Göteborgs Stads kulturförvaltning. Startskottet gick 2012, i och med att Pusterviksteaterns verksamhet flyttade in i huset. Restaurangverksamheten drivs av Stureplansgruppen, som åter öppnat anrika restaurang Gropen efter 110 år!

Previous events